Activiteiten studiejaar 2015/2016


Vrijdag 10 juni 2016 | Masterclass Letselschaderecht bij het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Sfeerverslag masterclass letselschaderecht door Rixt Offinga, deelnemer aan de masterclass

Op vrijdag 10 juni vond een door ELSA Utrecht georganiseerde masterclass plaats bij Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G), een relatief jong kantoor dat zich kenmerkt door een laagdrempelige toegang. Cliënten kunnen bij dit bureau namelijk kosteloos juridische bijstand krijgen en rekenen op persoonlijk contact. Voor alle deelnemende studenten was het een eerste bezoek aan een letselschadekantoor, en tegelijkertijd was het voor het kantoor de eerste masterclass die zij organiseerden. Het kantoor kwam prettig op mij over door de relaxte sfeer en huiselijke inrichting. Er was zelfs een kantoorhond die gezellig kwam meegenieten van de masterclass.

De masterclass werd verzorgd door letselschadejuristen mr. Lex Neumann & mr. Daniëlle Van Schayk. Aan de hand van een presentatie en relevante voorbeelden uit de praktijk vertelden Neumann en Van Schayk waar de juristen op hun kantoor zoal mee te maken krijgen. Dit kan verschillen van cliënten die zich melden naar aanleiding van een fikse hondenbeet in hun arm tot zelfs de kleinste schaafwondjes. Iedere situatie waar juristen op dit kantoor mee te maken krijgen is verschillend en vraagt dan ook om een andere aanpak. Dit maakte het interessant en vooral leerzaam om naar de verhalen van juristen uit de praktijk te luisteren.

Na de inhoudelijke informatieoverdracht werd de groep studenten ingedeeld in drie verschillende partijen die zich moesten voorbereiden op het verdedigen van de aan hen toegewezen positie binnen een letselschadezaak. De casus ging over een vrouw die door haar huidige werkgever aan een bedrijf was ingeleend en de opdracht kreeg om een vrachtwagen in te laden. Dit deed zij met behulp van andere materialen dan gewoonlijk omdat deze op dat moment niet beschikbaar waren. Tijdens het laden is zij ten val gekomen en heeft zij letselschade opgelopen. Centraal stond de vraag wie aansprakelijk kon worden gesteld. Een lastige, maar vooral interessante casus, waar door ons uiteindelijk geen klip en klaar antwoord op is gevonden. Desondanks hebben wij er veel van opgestoken!

De middag werd afgesloten met de wekelijkse vrijdagmiddagborrel van het bureau. Hier werden de nodige drankjes genuttigd en met medestudenten en werknemers van JBL&G gesproken over de geslaagde middag. Tijdens deze borrel heb ik onder andere met Daniëlle van Schayk gesproken over hoe zij bij dit kantoor terecht is gekomen. Na het volgen van een privaatrechtelijke master is zij namelijk onder andere werkzaam geweest bij een verzekeringsmaatschappij. Hier heeft zij ontdekt dat zij toch liever aan de kant van de cliënt wil werken. Wel is de werkervaring bij de verzekeringsmaatschappij voor haar heel handig geweest. Ze is hierdoor namelijk op de hoogte van de manier waarop deze maatschappijen te werk gaan om hun succes te behalen.

Persoonlijk heb ik de masterclass als zeer positief ervaren. De stijve en formele indruk die je als student zijnde vaak bij soortgelijke kantoren krijgt, heb ik hier zeker niet gekregen. Dat komt onder meer vanwege het positieve contact tussen de werknemers onderling en met de studenten. Alle werknemers stelden zich heel open op en stonden klaar om een praatje met ons te maken en onze vragen te beantwoorden. Daarnaast spreekt het mij erg aan dat het kantoor de cliënt zo goed mogelijk probeert te helpen. Het herstel van de cliënt is daarbij een onderdeel waar nadrukkelijk op wordt gelet. Natuurlijk wordt er geprobeerd de zaak zo gunstig mogelijk voor de cliënt uit te laten pakken, maar tegelijkertijd zijn de juristen naar cliënten toe wel realistisch over wat wel en niet haalbaar is.

Ik heb, door de positieve indruk die ik van het kantoor heb gekregen, tijdens de borrel geïnformeerd naar de mogelijkheden die het kantoor biedt om een stage te kunnen lopen. Op deze vraag werd door de werknemers enthousiast gereageerd. Momenteel zijn er zo’n 4 á 5 stagiairs werkzaam bij het kantoor en in augustus is er weer plaats voor nieuw talent. Motivatiebrieven voor het lopen van een stage bij JBL&G zijn altijd welkom, zo werd mij verteld. Ben je benieuwd wie er onderdeel zijn van het dynamische JBL&G TEAM en wat werken bij JBL&G inhoudt?? Find out met 1 klik! Want wie niet waagt, die niet wint! Míjn motivatiebrief gaat in ieder zo snel mogelijk de deur uit!
Datum publicatie: 14 juni 2016

JBL&G heeft zelf ook een verslag geschreven over de masterclass letselschaderecht. Dit is terug te lezen op hun website.

Maandag 30 mei 2016 | Bezoek Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom te Den Haag
Op maandag 30 mei ging ELSA Utrecht naar het Bureau voor de Intellectuele Eigendom te Den Haag: Het officiële bureau voor de registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux.We kregen een presentatie van Eline Schiebroek. Zij vertelde ons wat het Intellectuele Eigendomsrecht zoal inhoudt en wat het Bureau voor de Intellectuele Eigendom hiermee doet. Ze vertelde ons vooral over het handelsnaamrecht. Het was een geslaagd bezoek!


Maandag 2 mei 2016 | Bezoek Veiligheidshuis te Utrecht
Veiligheidshuizen pakken criminaliteit en overlast aan door middel van een gecoördineerde en gestructureerde aanpak en versterken daarbij het effect van justitiële acties en zorg- en hulpverleningstrajecten. De aangesloten organisaties werken samen in het Veiligheidshuis om preventie, repressie en nazorg op elkaar aan te laten sluiten. Op maandag 2 mei bezocht ELSA Utrecht het Veiligheidshuis te Utrecht en kreeg daarbij een presentatie van Karel van Duijvenbooden, de ketenmanager Veiligheidshuizen regio Utrecht.


Dinsdag 26 april t/m zondag 1 mei 2016 | Uitwisseling naar Bologna
Van 26 april tot 1 mei organiseerde STEP - ELSA Utrecht een uitwisseling met ELSA Bologna. We werden ontvangen door de Universiteit van Bologna. Ons programma zat vol met juridische, inhoudelijke en sociale activiteiten, zoals onder andere: bezoek aan de Magna Carta en the Court of Bologna.
*Tijdens dit evenement zijn geen foto's gemaakt.

Maandag 25 april 2016 | Kantoorbezoek Greenberg Traurig
Op maandag 25 april bezocht ELSA Utrecht in samenwerking met ELSA Groningen het kantoor van Greenberg Traurig in Amsterdam. Greenberg Traurig is een groot internationaal advocatenkantoor gevestigd in Amerika en is tevens de hoofdsponsor van ELSA the Netherlands. Er werd een introductie gegeven over hoe het is om voor een groot internationaal advocatenkantoor te werken en wat er allemaal van je wordt gevergd als je bij GT werkt. Deze succesvolle middag werd afgesloten met een borrel.


Dinsdag 8 maart en donderdag 14 maart 2016 | Televisieopnames 'Het beste brein van Nederland'
ELSA Utrecht is dinsdag 8 maart en donderdag 14 maart naar de opnames van Het Beste Brein van Nederland geweest. Dit programma wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers! Het was erg leuk om te zien hoe het maken van een televisieprogramma in zijn werk gaat, terwijl tegelijkertijd ook onze intelligentie op de proef werd gesteld.


Woensdag 3 maart 2016 | Bezoek International Criminal Court
Het International Criminal Court (ICC) te Den Haag is het eerste permanente internationale strafhof. Het is opgericht om de straffeloosheid van daders van de meest ernstige misdaden, die de internationale gemeenschap aangaan, tegen te gaan. ELSA Utrecht heeft hier een rondleiding gekregen van ongeveer één uur in, waarbij we alles te weten kwamen over het ICC.
*Tijdens dit evenement zijn geen foto's gemaakt.


Vrijdag 26 februari 2016 | Schietworkshop
Op vrijdag 26 februari heeft ELSA Utrecht een schietworkshop gevolgd bij schietvereniging Robin Hood in Woerden. Allereerst kregen wij uitleg over de wapenwetgeving en het gebruik van de verschillende wapens. Vervolgens mochten wij onder professionele begeleiding schieten op de schietbaan. Als extra toevoeging zijn wij ook gaan boogschieten!
* I.v.m. veiligheidsregels konden er helaas geen foto's worden gemaakt van deze activiteit.


Vrijdag 29 januari 2016 | Commissie-uitje Bowlen
Het bestuur van ELSA Utrecht is vrijdagavond 29 januari gaan bowlen bij Bison Bowling met alle commissieleden! Een leuke manier voor onze actieve leden om elkaar en het gehele bestuur te leren kennen. De avond werd afgesloten met een borrel bij Stan & Co. Een zeer geslaagde avond!


Woensdag 6 januari 2016 | Bezoek Penitentiaire Inrichting Nieuwegein
ELSA Utrecht is op 6 januari op bezoek geweest bij de PI Nieuwegein. Wij hebben kijkje achter de schermen gekregen in de PI. Zo zijn wij meer te weten gekomen over het dagelijkse leven in een PI en mochten wij de PI van binnen bekijken.

* I.v.m. veiligheidsregels konden er helaas geen foto's worden gemaakt van deze activiteit.


Woensdag 25 november 2015 | Nationale ELSA Day bij DLA Piper
Als afsluiting van ELSA Day heeft ELSA the Netherlands een landelijke ELSA Day georganiseerd bij advocatenkantoor DLA Piper in Amsterdam. De lokale ELSA groepen hebben op deze dag de mogelijkheid gekregen om hun locale ELSA Day activiteit te presenteren. Tevens waren er een aantal sprekers aanwezig zijn die deze middag een bijzondere invulling hebben gegeven.

Maandag 23 november 2015 | ELSA Day Fundraising Lecture
Onze nationale ELSA day staat dit jaar in het teken van de vluchtelingenproblematiek. ELSA Utrecht heeft een fundraising lecture georganiseerd. Het geld dat is opgehaald wordt gedoneerd aan Stichting Vluchtelingenwerk Midden-Nederland. Met een verscheidenheid aan sprekers belooft dit een mooie en leerzame avond te worden.

Woensdag 11 november 2015 | Publezing met Meester Leonie: Drugsbeleid op festivals
Strafrechtadvocaat en blogger Leonie van der Grinten (beter bekend als Meester Leonie!) heeft woensdag 11 november in samenwerking met ELSA Utrecht een lezing gegeven in café Hemingway (Janskerkhof 6). Het thema van de avond was drugsbeleid op festivals: een erg bewogen en actueel onderwerp, wat voor (rechten)studenten zeker interessant is! Na de lezing was er ruimschoots de tijd om vragen te stellen.